Diabol

KTO JE TO DIABOL?

 

Vyskytuje sa v každom náboženstve, ale dodnes len málo ľudí vie, kto alebo čo to vlastne je Diabol. Diabol je vo väčšine náboženskej literatúry chápaný ako stelesnenie zla a môže na seba vziať hocakú podobu. V kresťanskej literatúre je najčastejšie vyobrazený ako chlpaté stvorenie s kopytami a rohmi, ktoré kráča vzpriamene po dvoch nohách, tak ako človek.

SATAN

Má mnoho mien. Lucifer, Mefistofeles alebo Samael. Náboženské literatúry sa v tomto dosť líšia. Niektoré tvrdia, že ide o štyroch rozdielnych démonov, niektoré zas, že je to jeden a ten istý. Každopádne predstavuje najvyššieho z radu démonov. Je to padlý anjel, ktorého Boh zhodil z neba. Prechováva hlbokú nenávisť k Bohu a k celému ľudstvu.

ĎALŠÍ DÉMONI

 

Beliál:

Je jedným zo štyroch korunných kniežat pekla. Jeho meno znamená v preklade z hebrejčiny niečo ako „bez pána“. Ľudí zvádzal k hriechu prostredníctvom arogancie. V satanizme jeho meno poukazuje na jeho absolútnu nezávislosť a silu. Podľa satanistov je pán a učiteľ ľudstva a predstavuje telesné a základné potreby ľudstva. V démonológií je to démon neporiadku a zmätku, ovláda tento svet a prebýva v blízkosti Satana.

Belzebub:


 

Je démonom obžerstva. Jeho meno sa najčastejšie interpretuje ako pán múch, pretože húfy múch, ktoré kedysi  sužovali ľud, si ľudia nevedeli vysvetliť inak ako dielo diabla.

Azazel:


 

Je považovaný za démona, ktorý na svet priniesol žiarlivosť, márnivosť a hádky.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

DIABOL NA SLOVENSKU

Čert bol diablom u pohanských Slovanov. Čert zastupoval rôznych slovanských démonov. Býval v pekle, teda nebol jeho samotným vládcom. Bol zobrazovaný s chvostom, rohmi a kopytom. Z pekla vychádzal, aby si so sebou vzal duše hriešnikov. Mohol byť zobrazený aj ako zviera, napríklad čierny cap, pes, a pod.

DIABOL

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok